Rotfruktsgryta med korv

En rejäl, värmande gryta med kryddig korv och rotfrukter.

Du behöver

Receptet är för 4 personer.

  • 4-5 potatisar (400 g)
  • 4 morötter (300g)
  • 2-3 gula lökar (150g)
  • 1/2 kålrot (150g)
  • 3 msk rapsolja
  • 2 buljongtärningar, grönsaks eller kött
  • 150 g kryddstark korv, kabanoss eller chorizo
  • 5-6 färska champinjoner (150 g)
  • 6 kryddpepparkorn
  • 1 tsk kummin
  • 1 msk tomatpuré
  • 1 msk balsamvinäger

Gör så här:

Skala och klyfta potatisen. Skala och skär kålroten i tärningar. Skala och skär morötterna i avlånga bitar. Finhacka hälpten av löken och skär resten i större bitar. Skär korven på mitten och sedan i avlånga bitar.

Hetta upp oljan i en stekgryta och stek korven så den får lite färg. Lyft ur den ur gytan och stek svampen tills den tagit färg. Lyft ur den.

Stek löken så den blir mjuk. Tillsätt potatis, morötter och kålrot. Späd med 4 dl vatten och buljongtärningarna. Tillsätt tomatpuré, peppar, kummin och vinäger. Låt grytan småputtra i cirka 20 minuter.
Blanda ner svampen och korven och låt grytan koka ytterligare fem minuter.

Servera grytan med nybakat surdegsbröd och gärna tillsammmans med sallad eller surkål.


Recept och foto: Peppar och salt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Dressing

Salladens bästa vän

Det är dressingen som får salladen att lyfta! Sno ihop en rhodeislandsås som skickar den färdiga varianten till skamvrån.

dressingrecept.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

Små och spröda skorpor passar många gånger när en mjuk kaka känns för mycket. Perfekta att ha färdiga i glas- eller plåtburk och bara ta fram när det kommer gäster. Den klassiska mandelskorpan gör sig också bra som tilltugg på ostbrickan eller buffén. En härligt spröd citronskorpa passar lika fint med ett mousserande vitt vin som till teet. Den som inte kan slita sig från chokladen bakar chokladskorpor och serverar till espresson eller latten. Stiligt och riktigt gott som går åt, så baka många!

 bakakaka.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...